PAPAYA

Vitamin ve Mineraller: Antioksidan, C ve A vitaminleri, Karoten, Potasyum, Lif, Papain
Kullanım alanları: Meyve olarak yiyebilirsiniz. Et yemeklerinden tatlılara kadar birçok yerde kullanabilirsiniz.

Papaya Carica papaya(kavun ağacı) bitkisinin
meyvesi ve Carica cinsinin bir üyesi. Ona "kavun ağacı" meyvesi de,kavun ağacı yemişi de denmektedir. Çünkü papayanın bir çeşidinin meyvesinin görünümü kavuna benzese de, tadı balkabağına yakındır. Papayanın, Hawaii ve Meksika olmak üzere iki çesidi vardır. Hawaii çeşidi olgunlaştığında, kabuğu sarı renkte olan armut biçimindeki meyvelere sahip olmaktadır ve bu meyvelerin eti de, parlak portakal renginde ya da pembemsi olmaktadir. Tam ortasinda küçük siyah tohumlar bir arada bulunmaktadır. Meksika çesidi ötekilerden daha büyük meyvelere sahiptir. Her bir meyve yarım metre boyundadır ve yaklaşık 5kg gelmektedir. Papaya, Avustralya'da "papaw" ya da "pawpaw", Brezilya'da "mamao" adı ile anılmaktadır. Çali ya da agaç görünümündeki papaya, güneş ve suyu sevmesi yönüyle kumkat ve Durian gibi Tropikal iklimin ağacıdır. Olgunlaşmadan toplanan papayalar ise, sebze olarak kullanılmaktadır. Papayanın meyvesi; demir, potasyum, kalsiyum fosfat mineralleri ve A, B1, B2, B5 ve C vitamini yönünden zengindir.
(Wikipedia)