MANGO

Vitamin ve Mineraller: A, B, C, Fosfor, Pektin, Antioksidan, Beta Karoten.
Kullanım alanları: Hafifçe soğutuldugunda daha lezzetli olur. Meyve olarak tüketebilir; tatlılarda, dondurmalarda
kolteyllerinizde kullanabilirsiniz. Salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Et yemeklerine de tat ve renk vermek için kullanabilirsiniz.

Anavatanı Hindistan olan Mango ağacının gövde
kabuklari kahverengi-kırmızı renkte,yuksekliği ise ortalama olarak 15-20 m. arasındadır.Mango ağacı genellikle çok düzenli gelişmiş bir taca sahip olup yaprakları uzunca, kenarları dalgalı ve üzerlerinde 22- 30 sarı damarı vardır. Yeni fışkıran genç , yaprakların rengi kırmızı-sarı ve sonradan açık yeşildir. Meyvelerin irilik ve renkleri cinslerine göre bir tavuk yumurtasından bir kiloluğa ve sarıdan kahve rengine kadar degişebilir. Şekilleri genellikle yassı ve uçlari biraz sivri ve biraz da kıvrık olup yüreğe benzer. Meyvelerin üzerindeki ince kabuklar bazı cinslerde el ile kolaylikla soyulabilir. Meyvenin eti sari veya açik turuncu renkte, gayet sulu, lezzeti biraz ekşi ve biraz da trebentin kokusunu andıran keskin bir kokusu ve aynı zamanda meyvelerin içinde dış kabuğunun elyafıyla meyve etine yapışık bir de büyük çekirdegi vardır. Biraz kurak iklimi seven Mango ağacı yalnız tropik bölgelerde yetişebilen bir bitki değildir. Nitekim kuzey Hindistan'in subtropiklerinde başarıyla yetiştiği gibi uzun sürmemek şartıyla sıfırın altında bir kaç derecelik soğuklara da dayanabilmektedir.
(Wikipedia)

NIVSO