ELMA

Vitamin ve Mineraller: C vitamini, magnezyum, potasyum

Eski Türkçe'de "alma" diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al" (kırmızı)'dan geldiği bilinmektedir. Elmanin ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Guney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatisinda kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'in doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadıir. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır. Tarih boyunca kültür çalışmalarıyla 1000 farklı elma çesidi üretildiği tahmin edilmektedir.
Araştırmalar elmanın, prostat ve akciğer kanseri riskini azalttiğını göstermiştir. Diğer birçok meyve gibi elma da yüksek miktarda C vitaminine eşdeger olan fenolik bileşenler ve kanser riskini ve DNA hasarını azaltan değerli antioksidanlar içermektedir. Bundan ayrı olarak, zengin lif içeriği kalın bağırsak faaliyetlerine yardımcı olmasının yanında kalp hastalıklarında, kilo vermede ve kolesterolun kontrolünde etkilidir. Elmanın içeriğindeki bazı antioksidanlar, beyin hücrelerini oksidatif stresten kaynaklanan norotoksiditeden korumaktadır. Kabuklu yenmesi daha yararlidir.
(wikipedia)